SEA

Poprzedni temat «» Następny temat
Holiday na Cyprze jak to wyglada?
Autor Wiadomość
Banglo
User

Wysłany: 2010-07-31, 21:40   Holiday na Cyprze jak to wyglada?

Jestem polakiem i zarazem europejczykiem .
Pracuje w firmie budowlanej gdzie zasady sa niekonwencjonalne .
Wszystko jest na gebe (przepraszam za wyrazenie) zadnych umow o prace nic.
Szczescie ze mnie zarejestrowali i po wielkich prosbach o przedstawienie mi Payslip otrzymalem 3 papierki gdzie doczytalem sie ze firma placi skladki za mnie - przynajmiej to moglem uzyskac po dlugim naleganiu.
Jestem cenionym pracownikiem w tej firmie lecz place wygladaja ponizej minimum , niestety cypryjczycy wykozystuja kryzys dla wlasnych celow.
Mam pytanie , moze ktos wie jak wyglada prawo do holiday .
Wszyscy cypryjczycy maja 3 tygodnie wolnego , czy jest to okres platny czy wolne nie platne?
Zapytalem bossa jak wyglada nasz holiday odpowiedzial ze my Polacy nie mamy przerwy w pracy i mamy przyjsc w poniedzialek do pracy.
Wydaje mi sie ze w tym ukladzie powinno byc placone przynajmoej jak overtime .
Newiem co o tym myslec .
Prosze moze ktos wie co mozna z tym zrobic?

viki1980
User

Wysłany: 2010-08-01, 01:11   

hej.z tego co jest mi wiadomo 3 tyg w sierpniu powinny byc wolne.moj chlopak idzie do pracy i ma placone normalnie a wspomniany overtime bedziesz mial wyplacony za caly miesiac w przyszlym roku w lipcu.pozdrawiam.ps.choc praca w holidaya nie jest obowiazkowa!

monika z larnak 
male jest piekne

Ostrzeżeń:
 3/4/5
Wysłany: 2010-08-01, 01:50   

oczywiście naleźy zapytać ile kolega Banglo pracuje u swojego pracodawcy...
może miesiąć...może dwa...
osobom, które pracują na budowie przysługuję 1.5 dnia urlopu miesięcznie
jeżeli kolega pracuje juz dajmy na to pół roku
ma do odebrania 1.5 x 6 dni roboczych
dla niewtajemniczonych
ogólnie na Cyprze jest 24 dni robocze urlopu, niezależnie od ukończonej szkoły, studiów, czy wykształcenia...
kolega Banglo powinien zatem zrobić sobie sam rachunek sumienia i porozmawiać szczerze z cyporyjskim pracodawcą, aby wyjaśnić niejasności

Filip 
VIP

Wysłany: 2010-08-01, 09:39   

Zadza się ja pracuje jako hydraulik w cypryjskiej firmie i uropu mam cały sierpień :) . Oczywiście jeżeli ktoś chce to pierwszy tydzień sierpnia, może przychodzic do pracy i będzie miał za to płacone jak za overtime :) A co do wypłaty za urlop, to tak jak pisała Monia i VIKI 1980 płacone jest, po pierwsze po przeracowaniu min. 1 roku u danego pracodawcy, a dwa płacą dopiero w lipcu przyszłego roku. Tak więc przesiedzisz cały sierpień w domu, pieniądze za tan miesiąc dostaniesz w lipcu. A następna wypłata dopiero na koniec września. Troszke to mi nie pasuje, ale co zrobic. Takie prawo.

Banglo
User

Wysłany: 2010-08-02, 19:26   Cos zawsze mozna uzyskac

monika z larnak napisał/a:
oczywiście naleźy zapytać ile kolega Banglo pracuje u swojego pracodawcy...
może miesiąć...może dwa...
osobom, które pracują na budowie przysługuję 1.5 dnia urlopu miesięcznie
jeżeli kolega pracuje juz dajmy na to pół roku
ma do odebrania 1.5 x 6 dni roboczych
dla niewtajemniczonych
ogólnie na Cyprze jest 24 dni robocze urlopu, niezależnie od ukończonej szkoły, studiów, czy wykształcenia...
kolega Banglo powinien zatem zrobić sobie sam rachunek sumienia i porozmawiać szczerze z cyporyjskim pracodawcą, aby wyjaśnić niejasności

Dzieki Monika Viki i Filip za pomoc to mi wyjasnia wszystko!
Pracuje w tej firmie od 7 marca .
Porozmawialem z szefem i uzyskalem 7 dni urlopu kiedy bede chcial .
Postanowilem ze wezme we wrzesniu poniewaz chce poplynac cruisem do Egiptu co nie jest mozliwe w sierpniu.

Cypryjczycy sa straszni wyzyskiwacze ale jedno jest dobre ze mozna pertraktowac -czasami.

Nie jest w porzadku ze overtime placa jak normalne godziny pracy , overtime wedlug prawa powinien byc placony extra 20-50% ?
Niestety Polak ktory pracuje w tej firmie zgadza sie na te stawki ,ja sie nie zgadzam i nie pracuje poza godzinami .
Dobrze by bylo uzyskac overtime zawsze to niezla kasa ale w tym przypadku jest to nie mozliwe.
W sumie ciezko jest zdobyc prace i walka o swoje prawa graniczy sie z bezrobociem!
Wiec musimy calowac po rekach pracodawcow - bo co nam pozostaje - pracodawcy o tym wiedza !
Pozdrawiam wszystkich przyjacol!

Odpowiedz do tematu